PARTICULIER

Wanneer je een nieuwe computer gaat kopen kun je tegenwoordig overal terecht en voor een paar honderd euro ben je al klaar. Voor de meeste mensen zijn de eenvoudigere modellen, zeg maar tot maximaal € 500,-, prima te gebruiken; je wordt niet snel teleurgesteld. Toch heeft even nadenken voordat je je portemonee trekt echt wel zin. Je zorgt ervoor dat je een veel betere kans hebt om de juiste computer te kopen tegen de juiste prijs.

Maar waar moet je dan over nadenken? Ons advies? Denk na over waar die computer voor dient en stel jezelf de volgende vragen:

Wat wil je ermee doen?

Low-end thuis gebruik

De meeste mensen stellen heel bescheiden eisen aan hun computer. Ze willen over het internet surfen, e-mailen, af en toe een brief schrijven, foto’s opslaan en misschien een eenvoudig spelletje spelen. Hiervoor heb genoeg aan een low-end computer met b.v. een AMD Sempron 64 processor, 1GB intern geheugen en een 500GB harde schijf. Voor zo’n computer moet je denken aan € 250,- tot € 300,-.

Je kunt ook een beetje ruimer kiezen zodat je meer/langer met je computer kunt doen. Denk b.v. aan een Intel Celeron met 2GB geheugen en een harde schijf van 500GB. Hiervoor betaal je tussen de € 400,- en € 500,-.

All-round familie gebruik en gaming

Wanneer je hogere eisen stelt en b.v. zware games wilt spelen of video wil bewerken moet je ook naar een zwaardere computer. Deze groep computers loopt uiteen van all-round familie systemen (waarbij de kinderen vaak games willen spelen) tot systemen die speciaal samengesteld zijn met het oog op een perfecte gaming ervaring.

Voor een all-round familie systeem moet je denken aan een ADM Athlon II X2 of een Intel Core I5 met 2 of 4GB geheugen en harde schijf van 500GB of groter. Afhankelijk van je keuzes betaal je tussen de € 500,- en € 900,-. ’t Is kostbaar maar je koopt dan ook een computer die zowel voor ouders als kinderen een goede keuze is.

Bij serieuze gaming systemen worden alle componenten zo gekozen dat ze een optimale gaming experience geven. En daar betaal je dan ook voor. Denk bij het uitkiezen aan een zware voeding (minimaal 700W) en een snelle processor (b.v. Intel Core I7 op 2.8GHz) met goede koeling! Ook belangrijk zijn flink wat (snel) geheugen (dual channel, 1333 MHz, minimaal 4GB) en een vette video kaart (b.v. GeForce GTX 470). Kies in ieder geval een video kaart met minimaal 1GB onboard geheugen. En natuurlijk een harddisk van 1TB om al die games op te zetten. Hou er bij zo’n computer wel rekening mee dat je makkelijk € 1.000,- kwijt bent!

Moet je mobiel zijn?

Wil je je computer makkelijk kunnen verplaatsen? Sommige mensen nemen hun computer mee naar school of werk. Anderen willen of kunnen geen aparte computer werkplek in hun huis maken. Ze willen aan de keuken tafel werken en daarna hun computer makkelijk op kunnen bergen.

Allemaal redenen om voor een laptop of netbook te kiezen. Hier geldt ook de vraag: “Wat wil je ermee doen?”. Voor alleen surfen, e-mailen en een brief schrijven kun je voor een netbook kiezen. Die zijn zo klein dat ze in een handtas passen. Je ruilt dan wel afmetingen voor prestaties; een laptop is een stuk krachtiger. Bovendien zijn de beeldschermen daarvan vaak ook groter wat makkelijker leest.

Hoe dan ook; gamen op een laptop gaat niet lukken. Laptops zijn trager dan desktops en bovendien zijn de video kaart en het beeldscherm niet geschikt voor games.

Waar ga je ermee werken?

Hiermee bedoel ik niet of je in de trein gaat werken maar waar de computer komt te staan. Staat ie in de huiskamer of op zolder? Wanneer je hem op zolder of op een studeerkamer gebruikt hoeft de computer niet bijzonder stil te zijn. Wanneer je hem in de huiskamer gebruikt is het vaak prettig om een stil model te kiezen.

Het geluid wat door een computer geproduceerd wordt zit hem voornamelijk in de koeling; de ventilatoren. De ventilatoren die in stille(re) computers gebruikt worden zijn over het algemeen duurder. Hierbij kun je denken aan een stille voeding, zoals de Be Quiet! voedingen. Er wordt meestal een processor gebruikt die niet veel warmte produceert of er wordt een stille ventilator op gebruikt. Er bestaan stille video kaarten (zoals de Radeon HD 4350 Silent) en voor de harddisk wordt gekozen voor modellen die 5400 toeren draaien (i.p.v. 7200).

Hoe lang ga je ermee werken?

Wanneer je langer dan één of twee uur achter mekaar met je computer werkt is het belangrijk om niet te besparen op je muis en toetsenbord. Hoewel je voor € 20,- of € 30,- een set kunt aanschaffen zul je merken dat het niet fijn werkt. Prima als je een uurtje met je computer werkt maar niet voor langere tijden. Koop een toetsenbord-muis set van een bekend merk, dan zit je altijd goed. Bekende merken zijn b.v. Logitech en Microsoft.

Hoe maak je verbinding met internet?

Het je één computer die rechtstreeks met je modem verbonden is of heb je een netwerk? Is dat draadloos of bedraad? Laptops worden vaak met geïntegreerde netwerkkaart (zowel bedraad als draadloos) geleverd. In desktops is vaak een netwerkkaart voor bedrade netwerken opgenomen. Wil je draadloos werken zul je een “wireless network card” moeten aanschaffen.

Kies, als het enigszins mogelijk is, voor een interne kaart die in je computer geïnstalleerd wordt. Je kunt ook voor een USB adapter kiezen maar die zijn toch iets minder betrouwbaar dan interne kaarten.

Wanneer je deze 5 vragen voor jezelf beantwoord en ze meeneemt in je afwegingen zul je merken dat de keuze van een nieuwe computer best wel mee valt en dat je een systeem kunt kopen wat aan je wensen en portemonee voldoet.

Kom je er toch niet uit, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

ZAKELIJK

Voor het MKB hebben we veel passende oplossingen en services. Systeembeheer bestaat namelijk uit een veelvoud aan taken, diensten en producten. We leveren goed onderhoud aan uw netwerken, computers en servers. We zorgen ervoor dat uw systemen up-to-date zijn en uw bestanden veilig bewaard worden. Een pro-actieve houding is binnen systeembeheer de beste aanpak. Problemen worden op voorhand opgespoord en opgelost. Wij regelen uw systemen zodat u zich kunt richten op uw core-business.

Daarnaast zijn we ook beschikbaar voor advies en aanvullende diensten. We hebben jarenlange ervaring in het implementeren en ingebruiknemen van bedrijfssystemen en kunnen u effectieve oplossingen bieden. Diensten zoals VOIP, cloud-oplossingen en hosting kunnen uw onderneming bijzonder goed ondersteunen. Een totaalpakket is hierin dan ook vaak de beste oplossing.
Neem gerust contactmet ons op. Op basis van uw wensen en eisen kunnen wij passend advies geven waar uw onderneming het meeste baat bij heeft.